מספר פרשיות אנו קוראים על הקרע שנוצר בין האחים, על השנאה, על הבית שהתפרק ורוב רובה של המשפחה עזב את הבית החם ועבר להתנחל בשכם. חשים אנו את סבלו של יוסף, על המכירה, על הבדידות בארץ זרה, על העונש בבית הסוהר הלא עוול בכפו.
בתוך הלב חשים אנו את צערם של האחים, כאבו של יעקב, ואת הכאב העצום של יוסף, בדידות, ניסיונות, האשמות וכליאה בבית הסוהר של מצרים במשך שתים עשרה שנה, יחד עם הזיכרון שהעונש על הסיפור המכירה לא נעצר כאן, העונש נמשך גם אצל עשרת הרוגי מלכות. תנאים, גדולי עולם שנהרגו בצורה כה אכזרית.
ועמוק בלב עולות המחשבות, "הלוואי שלא לא היה קורה, הלוואי ויוסף לא היה נמכר, הלוואי והיו עושים 'סולחה' ומתפייסים וחיים באהבה ושלום".
אני בטוח שאם כל אחד מאיתנו היה יכול לחזור לאותם רגעים ולעצור את השנאה, לגשר, ולהחזיר את ההידברות והחיבור בין האחים, הוא היה רץ לעשות את זה.
מטבע הדברים קל יותר לעזור לאנשים אחרים הנמצאים בצרה, מאשר לצרותינו האישיות.
יתכן ואת העצה שניתן לחבר, זו בדיוק העצה שתציל אותנו, אך למעשה קשה לנו לייעץ לעצמנו את העצות הטובות ולשפר את המצב.
הסיפור של יוסף ואחיו, הדינמיקה המשפחתית הזו נותן לנו מפה להבין מה עלינו ליזהר שלא לעשות בביתנו, וכיצד עלינו לנהוג כדי ליצור אחדות וחיבור בין האחים. על איזו התנהלות עלינו לוותר, ואיזו דרך עלינו לאמץ.
כל אדם ממוצע הינו חלק ממשפחה: אבא אמא, אחים ואחיות, בן זוג וילדים.
כעת נעסוק בארבעת הדברים המפרקים משפחות.
מהם הדרכים וההתנהגויות שמפרקות בין אח לאחותו, בין הורה לבנו וביתו.
ביתו של יעקב אבינו נחרב מבחינה רגשית מחמת שנאת חינם, הוצאת שם רע של יוסף על אחיו, יצירת קנאה על ידי כתונת פסים החריבו משפחה קטנה, וכעת נבדוק האם ישנם התנהגויות שעלולות לפרק את משפחתינו. מהם הדברים שיוצרים קרע ופירוק משפחתי?
ארבעה דברים יוצרים קרע במשפחה:
- א. השוואות בין אחים. כאשר הורה מחמיא לילד אחד על חשבון ילד אחר, קרי "אתה הילד החכם של המשפחה", המסר הסמוי הוא "שאר האחים אינן חכמים כמוך".
או "הילדה הזו אהבת ליבי, היא.. חיים של אבא\אמא שלה" במילים אלו ההורה מגלה את חיבתו, הערכתו וחביבותו כלפי ילד אחד לעומת שאר האחים. זה לא חייב להיות דווקא במילים, זה יכול להתבטא במעשים או בהתנהגות כמו אצל יוסף ואחיו שרק יוסף קיבל כתונת פסים, כך גם ילד שכל האחים חשים שיש לו פרוטקציות אצל אחד מההורים, כמו ויתור לטעויות, פחות גבולות וכד'. האם ישנו ילד שזיו אייקונין שלו דומה לבן הזוג ולכן אנו פחות מחבבים אותו. האם ישנו ילדה שעינייה בדיוק כמו של אמה ולכן אמה מחבבת אותה יותר משאר האחים, ומוותרת לה יותר, בשונה משאר האחים. כל אלה יוצרים קנאה במשפחה, והקנאה מובילה לשנאה וכך נוצר הקרע המשפחתי.
- ב. קבלת רכילות, לשוה"ר והוצאת שם רע מאח אחד על האח השני, יוצרת דרך בה הילד מנסה להגדיל את ערכו בעיני ההורה ע"י השפלת האח. וזה אכן טבעי מצד הילד, אולם כאשר ההורה מקבל את דבריו של הילד ושמח לשומעם, התנהגות זו מעודדות את הילד להמשיך לספר סיפורים בעלי אופי דומה, שהיו או שלא היו, וכך שוב נוצרת קנאה ושנאה בתוך המשפחה, שהשלכתה היא מריבות, פירוד וניתוק משפחתי.
אילו יעקב אבינו היה אומר ליוסף בעת שסיפר על מעשיהם של האחים "אני רוצה לשמוע ממך רק על המעשים שלך. האחים שלך, כל אחד אחראי על המעשים האישיים שלו", בכך יעקב היה מחליש את הרצון של יוסף לספר שוב ושוב על מעשיהם של אחיו, בד בבד יוסף היה יותר מתמקד במעשיו האישיים, והקשר והחיבור בין האחים היה נשמר.
- ג. שיתוף ילד אחד בקשיים של ההורה עם הילד האחר. כמו "אח שלך גומר לי את הכוחות ואת הכסף". "טוב שאתה עוזר לי, בלעדיך, כל השיער שלי היה לבן מהצרות שאחיך עושה לי".
במילים והתנהגות מעין זו, ההורה הופך את הילד לשותף בקשיים שלו. במקום שילד ישאב ביטחון מכך שיש לו אבא חזק, מכך שיש לו אבא שהוא יכול לבטוח בו, הילד נצרך להיות ההורה ובן הזוג של אבא \ אמא שלו, לתמוך בו, לייעץ ולהכיל.
כך הילד עוזב את הרצונות הילדותיים שבו, [כמו לקבל תמיכה מאבא, כמו לקבל חום ואהבה מאמא] ובמקום זה הוא נעשה הביטחון התמיכה של ההורה.
כאשר מצבים אלו קוראים פעם אחר פעם, ונעשים לסגנון הבית, הילד נעשה האחראי על ההורה, וכל אח שמציק להורה, פוגע בשותפו-הילד, וכך נוצר קרע במשפחה.
- ד. שיתוף ילד בקשייו של ההורה. כאשר הורה עובר תקופה קשה ומאתגרת כמו מצב כלכלי קשה, או קושי עם בן הזוג, ובמקום לשתף בן זוג, חבר, רב או איש מקצוע, הוא פונה אל ילדו לשאוב ממנו תמיכה, להישען ולהיתמך בו. נעשה חילוף תפקידים במקום שהילד ישאב תמיכה וכוח מההורה, או צריך להיות מקור תמיכה וכוח להורה, וביותר, כאשר למשל האב משתף את בנו בקשיים שלו עם אמו, או האם משתפת את בנה בקשייה עם בעלה, ממילא הילד נעשה שותף עם ההורה נגד ההורה השני, וכך נוצר קרע משפחתי עמוק.
אלו ארבעת הדברים שיוצרים קרע במשפחה.
יהי רצון שנזכה שהאהבה, והשלום ישכנו בביתנו.
שבת שלום